Гаряча лінія

ЗАЯВКА для страховки або телефонуйте 0500500370

Форми заявки на страхування

ДТП за кордоном

Пам'ятка для тих, хто планує автомобільну подорож за кордон.



Що робити, якщо ви стали учасником ДТП за кордоном (в якості водія)?
1. Негайно зупиніться, увімкніть аварійну сигналізацію та світло. Встановіть знак аварійної зупинки так, щоб його могли помітити водії транспортних засобів, що їдуть позаду.
2. Ознайомтеся з характером пошкоджень і уточніть, чи є постраждалі. Якщо ви недостатньо володієте мовою країни перебування, попросіть інших учасників (свідків) викликати на місце події поліцію, і при необхідності, - швидку допомогу.
3. Не покидайте місце події, а також забезпечте присутність на місці тих осіб, які перебували у вашому автомобілі під час аварії.
4. По прибуттю дорожньої поліції ви зобов'язані надати водійське посвідчення, техпаспорт на транспортний засіб, поліс «Зелена Карта», закордонний паспорт з дійсною візою.
5. При складанні поліцією протоколу про ДТП ви маєте право не повідомляти ніякої інформації про обставини ДТП. Також ви можете не підписувати ті документи, зміст або призначення яких ви не розумієте, або які встановлюють вашу провину в ДТП. Вимагайте перекладу на зрозумілу вам мову тих документів, які складаються на місці події, а також перекладача в разі допиту, або надання пояснень. Ви не зобов'язані відповідати на жодні запитання окрім надання інформації про вашу особистість.
6. Візьміть копії складеного поліцією протоколу про подію, вимагайте повідомити вам номер справи про ДТП. Обов'язково обміняйтеся з іншими учасниками події копіями страхових полісів «Зелена Карта».
Запишіть дані:
- про всіх учасників ДТП, включно зі свідками: особисті дані, адреси, номери їх транспортних засобів, номери полісів «Зелена Карта», назви страхових компаній;
- про присутні на місці служби (поліція), включно з представниками страхових компаній: назви служб, їх адреси, прізвища представників;
- назву та адресу поліцейської дільниці, до якої вас можуть викликати для надання свідчень.
7. Сфотографуйте місце події, характер пошкоджень автомобіля, розташування вашого транспортного засобу відносно інших учасників ДТП.
8. При відчутті нездужання зверніться за медичною допомогою. У відповідних випадках візьміть довідку про перебування в медичній установі.
9. За допомогою ви можете звернутися до представників страхової компанії, що видала вам поліс «Зелена Карта» (зателефонуйте за вказаним у полісі телефоном та дізнайтеся їх контакти в обраній країні). Вимагайте у вашої страхової компанії інструкції про подальші дії, при необхідності, надання місцевого адвоката.
У разі вашого затримання поліцією, ви маєте право на адвокатську допомогу, звернення в посольство або консульську установу України, послуги перекладача.
У разі судового розгляду не давайте ніяких свідчень і не робіть нічого без консультації з адвокатом.
10. Вимагайте документи, що підтверджують оплату за евакуацію, виконаний ремонт, покупку запчастин, вимушену зупинку в готелі, харчування, інші витрати.
11. У будь-якій ситуації зберігайте спокій та не забувайте про ввічливість.
12. Ознайомтеся з характером пошкоджень і уточніть, чи є постраждалі. Якщо ви недостатньо володієте мовою країни перебування, попросіть інших учасників (свідків) викликати на місце події поліцію, і при необхідності, - швидку допомогу.13. Не покидайте місце події, а також забезпечте присутність на місці тих осіб, які перебували у вашому автомобілі під час аварії.14. По прибуттю дорожньої поліції ви зобов'язані надати водійське посвідчення, техпаспорт на транспортний засіб, поліс «Зелена Карта», закордонний паспорт з дійсною візою.15. При складанні поліцією протоколу про ДТП ви маєте право не повідомляти ніякої інформації про обставини ДТП. Також ви можете не підписувати ті документи, зміст або призначення яких ви не розумієте, або які встановлюють вашу провину в ДТП. Вимагайте перекладу на зрозумілу вам мову тих документів, які складаються на місці події, а також перекладача в разі допиту, або надання пояснень. Ви не зобов'язані відповідати на жодні запитання окрім надання інформації про вашу особистість.16. Візьміть копії складеного поліцією протоколу про подію, вимагайте повідомити вам номер справи про ДТП. Обов'язково обміняйтеся з іншими учасниками події копіями страхових полісів «Зелена Карта».Запишіть дані:- про всіх учасників ДТП, включно зі свідками: особисті дані, адреси, номери їх транспортних засобів, номери полісів «Зелена Карта», назви страхових компаній;- про присутні на місці служби (поліція), включно з представниками страхових компаній: назви служб, їх адреси, прізвища представників;- назву та адресу поліцейської дільниці, до якої вас можуть викликати для надання свідчень.17. Сфотографуйте місце події, характер пошкоджень автомобіля, розташування вашого транспортного засобу відносно інших учасників ДТП.18. При відчутті нездужання зверніться за медичною допомогою. У відповідних випадках візьміть довідку про перебування в медичній установі.19. За допомогою ви можете звернутися до представників страхової компанії, що видала вам поліс «Зелена Карта» (зателефонуйте за вказаним у полісі телефоном та дізнайтеся їх контакти в обраній країні). Вимагайте у вашої страхової компанії інструкції про подальші дії, при необхідності, надання місцевого адвоката.У разі вашого затримання поліцією, ви маєте право на адвокатську допомогу, звернення в посольство або консульську установу України, послуги перекладача.У разі судового розгляду не давайте ніяких свідчень і не робіть нічого без консультації з адвокатом.20. Вимагайте документи, що підтверджують оплату за евакуацію, виконаний ремонт, покупку запчастин, вимушену зупинку в готелі, харчування, інші витрати.21. У будь-якій ситуації зберігайте спокій та не забувайте про ввічливість.Пам'ятайте: за наявності у вас полісу «Зелена Карта», ваша відповідальність застрахована.